Lokální

Jak československá bitcoinová komunita adoptovala medojeda a proč je symbolem bitcoinu

sifrant

September 8, 2023

5

Min

Proč se bitcoineři rozhodli adoptovat zvíře? A proč zrovna medojed? Hlavou se vám zřejmě honí spousta podivných otázek. V tomto článku k nim naleznete vyčerpávající vysvětlení a na konci ještě malý bonus.

Možná jste zaznamenali, že už dvakrát došlo u Kicoma v živém přenosu Bitcoinovýho kanálu ke sbírce určené k adopci medojeda v pražské zoo. Poprvé tu událost a její završení v podobě plaketky u medojedova výběhu v pražské ZOO také zmiňoval Kristian z Braiins během své prezentace na konferenci ChainCamp 2022. Maskot medojed také celý den na ChainCampu i v létě na BTCPrague pobíhal. A možná se ptáte, proč se bitcoineři rozhodli adoptovat zvíře? Proč nevěnovali své cenné peníze něčemu jinému? A proč zrovna nějaký podivný jezevec zvaný medojed?

Kdo je medojed?

Začněme trochou biologie. Nemusíte se však obávat – jednak to bude alespoň na chvíli odlehčení od věčného bitcoinového tématu, druhak to bude celkem zajímavé. Medojed nepatří, přinejmenším v našich končinách, k příliš známým živočichům a fakta o něm jsou úchvatná i zábavná zároveň. Čeho byste se ovšem obávat měli, je právě medojed.

Jeho jméno musí, chtě nechtě, evokovat nějakého medvěda a letmý pohled na jeho fotku zase připomíná jakéhosi jezevce nebo skunka. Wikipedie nám tedy říká, že celým jménem Medojed kapský (Mellivora capensis) je šelma z čeledi kunovitých, která je rozšířena na většině území Afriky a části jižní Asie. Jméno Mellivora je vytvořeno z latinských slov mel (med) a voro (žeru, hltám), odtud tedy i české pojmenování. V angličtině se nazývá honey badger, neboť se svým zjevem i pohybem velmi podobá výše zmíněnému jezevci.

zdroj: Owen Slater Photography

Medojed je všežravec. Loví ptáky, plazy i savce, ale dokáže si pochutnat i na ovoci a různých hlízách. Díky své rychlosti, síle a extrémní odolnosti vůči jedům loví i prudce jedovaté hady, jako jsou zmije útočné či kobry. Pokud se podaří hadovi prokousnout velmi tuhou medojedí kůži a uštkne ho, může medojed vykazovat několik hodin známky otravy, ale většinou se poměrně brzy zotaví. Med a larvy včel jsou pro něj pochoutkou.

Dospělý medojed nemá přirozené nepřátele, dokáže zaútočit na zvířata mnohem větší než je on sám a je také velmi inteligentní. Nepotvrzená, nicméně stále tradovaná historka o medojedovi tvrdí, že při útoku na samce větších savců se jim prý nejprve snaží ukousnout varlata. Můj tajný tip je, že si tím zvětšuje ta svá.

Proč je medojedovi všechno jedno?

Jak jste se dozvěděli výše, medojed je nebojácný, zatvrzelý lovec a neohroženě se vrhá do jakéhokoli souboje se sebenebezpečnějším nepřítelem. Musíte tedy logicky odvodit, že má na háku jakékoliv nebezpečí. Je mu to prostě buřt a má to na salámu. Všechno je mu fuk a z ničeho si nedělá hlavu. Má totálně u prdele a všechno je mu ukradené. Je mu to prostě jedno.

Upřímně přiznávám, že tyto kecy nemám ze své hlavy. Tedy rozmanitost českého jazyka ano, ale ten koncept ne. Medojedovi je totiž jedno i to, že je už léta hvězdou YouTube. V roce 2011 chlapík říkající si Randall vzal video o medojedovi původně pocházející od National Geographic a předaboval ho. Co si budeme namlouvat – záběry zvířat v přírodě máme rádi téměř všichni a stejně tak téměř nikdo z nás moc neposlouchá, co při tom nějaký nudný monotónní hlas vypráví o jejich životě.

Vezmete-li to však za správný konec, můžete převrátit uspávající dokument do virálního videa, které lidé dobrovolně šíří internetem dál a ještě je při tom bolí hlava od smíchu. Není proto divu, že toto video má na YouTube přes 100 milionů shlédnutí, vysloužilo si i vlastní stránku na anglické wikipedii a evidentně se také stalo předmětem zkoumání na akademické půdě. Konec zbytečného popisování a nechme pohyblivé obrázky mluvit samy za sebe.

Původní meme v angličtině:

Co má bitcoin společného s medojedem?

Jak jsme se dozvěděli v předchozí části, když má medojed hlad, dokáže srdnatě bojovat s jakýmkoli, sebevíc silným, nepřítelem. Když má skutečný hlad, sežere navíc prostě cokoli, co se mu postaví do cesty nebo na co má chuť. A medojed má hlad pořád.

Bitcoin má podobným způsobem spadeno na všechny statky, které si přivlastnily funkci uchování hodnoty. Bitcoin postupně sežere jednotlivé státní měny a finanční instrumenty na nich postavené. Rozumějte, vysaje z nich jejich hodnotu, neboť ji v dlouhodobém horizontu dokáže udržet nejlépe.

{{custom-cta}}

Stejně tak vysaje hodnotu z nemovitostí, které tím znovu získají svou původní funkci a přestanou být spekulativním přístavem. Někteří milovníci zlata se tomu brání zuby nehty, ale bitcoin nakonec vysaje i hodnotu ze zlata, které se oproti němu těžce přenáší v prostoru a uvolní ho tak k průmyslovému využití v nevídaném měřítku.

A stejně, jako má medojed všechno na háku, tak i bitcoinu je úplně jedno, co si o něm myslíte vy, já nebo kdokoli jiný. Ať se kolem něj něco děje nebo se naopak neděje vůbec nic. Jestli je jeho kurz vůči americkému dolaru takový nebo makový. Bull run nebo bear market. Zda jej někdo zakazuje nebo schvaluje zákonem. Prostě – tik tak – každých deset minut vytvoří další blok a jede dál. Z tohoto důvodu si bitcoineři tento meme s medojedem tolik oblíbili.

Jak je to tedy s tou adopcí?

Když už víme, co mají bitcoin a medojed společného, není už rozhodnutí bitcoinové komunity podpořit medojedův život v pražské zoo tolik překvapující. S myšlenkou představit a otevřít bitcoinovou komunitu široké veřejnosti prostřednictvím adopce medojeda přišel původně Kristian Csepcsar, marketingový ředitel Braiins. Během živého vysílání na Bitcoinovým kanálu československá bitcoinová komunita vybrala na medojeda částku 0,21 BTC. To mu vystačilo na pěkných pár tučných larev a hadů.

U medojedova výběhu v zoologické zahradě v pražské Tróji tak určitě nepřehlédnete pěkně velkou tabulku s uvedeným sponzorstvím CZ/SK bitcoinové komunity a s nápisem: Je čas na plán ₿. Visí tam stále, i když se adopce musí každoročně obnovovat. Letos totiž komunita svoji medojedí podporu zopakovala. Během příští návštěvy se tam tedy nezapomeňte podívat a každé selfie nasdílené na twitter, facebook nebo instagram Bitperia.cz odměníme poctivým srdíčkem nebo palcem.

Cedulka v pražské zoo
V roce 2023 adoptovala lokální bitcoinová komunita všechny medojedy v ČR

Nebylo na začátku něco o překvapení?

Jak už jistě určitě tušíte, tak medojedovi je to sice jedno, ale máte pravdu – bylo. Protože čtete článek na českém průvodci bitcoinovým světem, mohlo se stát, že jste si Randallův originální dabing plně nevychutnali. Jeho tón hlasu a dramatický přednes jistě fungují i bez znalosti jazyka, ovšem mohly vám uniknout drobné detaily z popisu medojedova nevšedního života. A v detailech je přece síla.

Nebo naopak to originální video znáte jako své boty a k jeho 100 milionům shlédnutí jste sami přispěli několika desítkami. Ať je to tak či onak, gratuluji vám. Pokud jste se prokousali až sem, na samý konec článku, jste o vědomosti o medojedovi bohatší a následující verzi tohoto videa zcela určitě uvidíte poprvé.

Užijte si ho a pokud vás trochu pobaví, šiřte ho dál. Nechť česká verze dosáhne alespoň na 21 milionů shlédnutí. I když medojedovi to bude pořád jedno.

Video meme s českým dabingem:

Hledáme vývojáře!

Naší zákazníci jsou globální, ale schopné místní vývojáře hledáme neustále. Pokud vás zajímá oblast těžby Bitcoinu nebo máte rádi práci v progresivním tech stacku (Rust, Bitcoin, desítky serverů po celém světě se stovkami tisíc připojení za sekundu a mnohem více) tak se určitě ozvěte.

Vyvíjíme software i hardware pro bitcoinové těžaře - pojďte do toho s námi: https://braiins.com/careers
Všechny naše bitcoinové knihy k dostání na jednom místě.