Lokální

Braiins - těžba je jen začátek

Bitperia

April 20, 2024

5

Min

Braiins patří mezi světově nejuznávanější společnosti zabývající se těžbou bitcoinu. Portfolio produktů a vizí do budoucna je ale podstatně širší. Pojďte se s námi podívat, co vše nabízejí těžařům a nejen jim.

Tento článek je dalším z našeho seriálu o českých a slovenských kryptoměnových firmách. Nejedná se o placenou propagaci.

Pokud jste se někdy zajímali o těžbu bitcoinu, určitě jste narazili na společnost, která v tomto oboru patří mezi nejvýznamnější globální hráče - českou firmu Braiins. Kromě toho, že dodává nástroje a software pro těžaře z celého světa, převzala pod svou správu také jeden z nejstarších těžebních poolů, který pod rebrandovaným názvem Braiins Pool funguje dodnes. Společnost Braiins vyvíjí vlastní operační systém Braiins OS+ napsaný na míru těžařskému hardwaru a nedávno představila i vlastní control board s předinstalovaným těžebním firmwarem. 

Braiins Pool, Braiins OS+ a těžba bitcoinu

Přebrandovaný Braiins Pool si možná pamatujete pod jeho původním názvem Slush Pool. Ten spustil Marek (Slush) Palatinus už v roce 2010. Jedná se tak o jeden z nejstarších poolů na světě. V současnosti dosahuje jeho cca 70 000 těžařů společného hashratu okolo 6 EH/s.

Celkově Slush/Braiins Pool od roku 2010 vytěžil již 1 304 098 bitcoinů. Jedná se o více než 6 % celkové zásoby bitcoinu a rekord v počtu vytěžených bitcoinů jedním poolem.

Provozem poolu to ale nekončí. Stejně, jako v běžných počítačích můžete používat Windows nebo Linux, i na těžebních strojích lze využívat rozmanitý těžební firmware. Ten od Braiins se nazývá Braiins OS+ a dnes jej používají jak těžební farmy s desetitisíci stroji, tak i jednotlivci s několika málo minery. V nabídce společnosti je také control board, tedy kontrolní panel sloužící pro komunikaci s fyzickým hardwarem těžebního stroje. Jeho uživatelé mohou jako benefit využívat Braiins Pool s nulovými poplatky. Ostatním uživatelům firmwaru Braiins OS+ je účtován poplatek 2 – 2,5 % z hashratu v závislosti na typu stroje.

V Braiins se rozhodli nahradit zastaralý CGMiner, na kterém dodnes běží většina zařízení, vlastním firmwarem napsaným od základů v jazyce Rust. Braiins OS+ se tím otevírají široké možnosti konfigurace těžebního zařízení pro nalezení optimální konfigurace a zajištění nejlepšího výkonu těžby. Čistě softwarovou cestou lze zvýšit výkon až o 25 %, což tento firmware řadí mezi nejefektivnější na světě.

Uživatelé Braiins OS+ mají navíc k dispozici technickou podporu, která dokáže poradit jednotlivcům i velkým společnostem podnikajícím v oblasti těžby bitcoinu.

V roce 2023 společnost Braiins představila svou hardwarovou divizi a její první produkt v podobě výše zmíněného control boardu. Letos Braiins představí další hardwarové novinky a možná se v budoucnu dočkáme také celého vlastního těžebního stroje. 

Velice užitečný je i Braiins Toolbox, který umožňuje spravovat, optimalizovat a ovládat všechna těžební zařízení z přehledné aplikace. Pomocí Toolboxu můžete také vzdáleně instalovat a spravovat Braiins OS+ na svých zařízeních. Velice snadno lze také pozastavit a opět spustit těžbu či upravovat míru chlazení, spotřebu a výkon těžebních zařízení. Aplikace Toolbox je v dostupná pro Linux a nově také pro Windows a MacOS. Novinkou je také Braiins Manager, rozšířený Toolbox pro správu celých farem.

S Braiins OS+ lze samozřejmě těžit na jakémkoliv poolu, pokud se ale rozhodnete pro Braiins Pool, můžete využít nízké poplatky a výbornou technickou podporu.

Farm Proxy

Další velice užitečnou aplikací pro pokročilé těžaře je bez pochyb Farm Proxy. Ta dokáže, v závislosti na nastavení těžebního zařízení, zredukovat počet odeslaných dat do poolu až o 95 %. Problém s velkým množstvím dat mají především velké těžební farmy s desetitisíci těžebních strojů nebo farmy závislé na satelitním či mobilním připojení k internetu. Aplikaci Farm Proxy se implementuje mezi těžební farmu a pool, kde před odesláním dat do poolu provede jejich redukci. Obrovské těžební farmy ocení snížení průtoku dat a menší těžaři zase benefity plynoucí ze zvýšeného soukromí. 

Mining Insights

Protože se Braiins soustředí na těžbu bitcoinu jako celek, nabízí také přehledný dashboard s důležitými informacemi z celého světa. Nástroj Mining Insights zobrazuje aktuality ohledně světového hashratu, data o vytěžených blocích, průměrných poplatcích nebo aktuálních denních výdělcích těžařů v přehledné grafické podobě. Naleznete zde také informace o nejpoužívanějších těžebních strojích a jejich aktuální profitabilitě s ohledem na cenu bitcoinu.

Braiins je ideálním partnerem, pokud provozujete velkou těžební operaci.

Stratum V2

Stratum V2 je odpovědí Braiins na protokol BetterHash core vývojářů Petera Todda a Matta Coralla. Zásadní výhoda Braiins spočívá v tom, že se, na rozdíl od výše zmíněných, profesionálně věnuje bitcoinové těžbě. A vhled do problematiky těžby je v tomto případě zcela zásadním aspektem.

Jedná se o razantně vylepšený původní bitcoinový protokol Stratum, na kterém v minulosti pracoval Slush Pool pod vedením Marka Palatina. Právě díky Markovi a společnosti Braiins dnes lidé na celém světě těží bitcoin společně v poolech. Ty přispívají k decentralizaci těžby, protože bez poolů by řada menších těžařů měla jen velmi malou šanci vytěžit bitcoinový blok a většinu hashratu by zajišťovaly velké společnosti. Protokol Stratum V2 se zaměřuje na řešení tří základních problémů těžby: decentralizaci, bezpečnost a efektivitu. 

Braiins Publishing

V kontextu zaměření sice okrajovou, ale pro lokální bitcoinery nejviditelnější aktivitou Braiins, je osvětová a vzdělávací iniciativa Braiins Publishing. V rámci ní přináší Braiins českým a slovenským čtenářům překlady kvalitních zahraničních knih o bitcoinu, ale i publikace domácích autorů. Naprostá většina knih je navíc dostupná zdarma v elektronické podobě a kdokoliv si je může stáhnout přímo na webu Bitperia.cz. Knihy jsou dostupné v PDF verzi a nově také ve formátu .epub, což ocení majitelé elektronických čteček. Publikace lze samozřejmě koupit také ve fyzické podobě. Přestože je bitcoin čistě digitální, fyzické artefakty ve formě knih jsou mezi bitcoinery poměrně oblíbené.

Křest knihy Bitcoin je budoucnost.

Mezi knihami se nachází také do češtiny přeložený Bitcoinový whitepaper. Jedná se o základní popis fungování Bitcoinu, který vytvořil samotný zakladatel nejznámější kryptoměny Satoshi Nakamoto. Tento technický dokument si díky Braiins můžete poslechnout také jako audioknihu, například na YouTube. Některé knihy a zajímavé rozhovory najdete i na platformě Spotify. 

Všechny knihy si můžete zdarma stáhnout přímo zde na Bitperii v sekci Knihy.

Posledním dílem skládačky pak logicky byla koupě webového portálu Bitperia.cz, díky čemuž může Braiins pokračovat v osvětě a vzdělávání českých a slovenských bitcoinerů. Bitperia je základním rozcestníkem, který je možné doporučit každému novému uživateli. Naleznete zde spojení na bitcoinové komunity, aplikace a peněženky, zajímavé články a dokonce i nabídky pracovních míst v kryptoměnovém průmyslu. 

Práce v Braiins

Pokud byste chtěli pracovat v Braiins a být součástí těžby bitcoinu, můžete se ucházet o některou z řady otevřených pozic. Přidat se můžete do týmu vývojářů pracujících v Rustu na Braiins OS+, týmu programátorů vyvíjejících software v Pythonu nebo týmu produktových manažerů. Otevřené jsou také pozice komunitního manažera, anglického copywritera nebo technické podpory. Kanceláře má Braiins na pražském Karlíně. 

Odborníky hledá Braiins také do nově spuštěné hardwarové divize, která má laboratoře v Praze na ulici Českomoravská. 

Všechny otevřené pozice najdete také zde na Bitperii v sekci Jobs nebo přímo na Braiins.com v sekci Careers.

Kanceláře Braiins v Praze
Tyto "zdi" už slyšely mnoho zajímavého.
Stánek Braiins nesmí chybět na žádné důležité konferenci.